Bois de Taviardin tumma.

Published 10/17/2018 16:28:11 Edit 07/11/2019 09:59:43 by 489945901
Se sijaitsee puussa noin 1400 m kaakkoon Rente-Neuven juustosta ja 1500 m itään Bois de la Roncen juustosta.
#Historia #Tumulus #Hallstatt #Couchey
Kausi: -550-300 vuotta

tilanne


Se sijaitsee puussa noin 1400 m kaakkoon Rente-Neuve-tumuluksesta ja 1500 m itään Bois de la Roncen tumuluksesta (Nicolardot, 2003, katso inventaarit sivulla 325).

Rakenne ja nykytila


Löysimme tämän kukkuloiden (kuva 6) rakennettuna pienillä ja keskikokoisilla kalkkikivikalloilla. Se on "cratered" keskustassa melkein luonnolliseen maahan, ja kumpun luoteisreunassa on jälkiä muista kaivauksista ensimmäisen keskustoimenpiteen jälkeen.

Kuva 6.
Valokuva Bois de Taviardin tummasta.
(Hollow Saint-Hubert) (tilannekuva B. Benoit).


Kaivausten historia


E. Bertrandin ansiosta tiedämme, että sitä tutkittiin 2000-luvun alkupuolella. esittäjä P. Renard, todennäköisen Cl. Drioton osallistumisen kanssa. Käsikirjoituksessaan hän mainitsee: "... Tämä muistomerkki, halkaisijaltaan 30 m ja korkeus 4 m, oli todellinen massahauta, mutta vain yksi hautaaminen antoi kauniin pronssimomentin (Drioton-kokoelma) ...". Kyseessä on todennäköisesti vääntömomentti, jonka G. Wamser on virheellisesti katsonut Bois de la Roncen törmäykseen. Tämän mäen kaivaukset olivat olleet siihen asti täysin julkaisematta.
Huonekalujen talletuspaikka: tuntematon.

huonekalut


Kaivoksia ja kalusteita koskevien tarkkojen tietojen puuttuminen vaikeuttaa hautaamien päivämäärää (Nicolardot, 2003, katso luettelot s.325).

Kuitenkin kaksi Coucheyn kunnassa löydettyä ennennäkemätöntä alkuhistoriallista fibulaa esitetään R. Bouillerot -levyillä, mutta niiden tarkkaa sijaintia ei ole ilmoittanut E. Bertrand. He voivat tulla näistä kaivauksista. Tätä hypoteesia on kuitenkin tarkasteltava erittäin varovaisesti: se voi olla elementtejä, jotka on kerätty toiseen tumulukseen tai elinympäristöön, jota P. Renard ei ole määritellyt. Nämä kaksi uutta fibulaa ovat todella ajankohtaisesti kiinnostavia, ja niitä tulisi kuvata yksityiskohtaisesti:

- Hajanainen timbaalin rautafibula jalassa (Mansfeldin tyyppi F4) (kuva 7, nro 1). Pitkä. : 30 mm.
Tämäntyyppinen jalka, joka löytyy sekä lopullisen Hallstatt-kappaleen kopioista että vanhasta La Tene -lajista, ei salli kevään puuttuessa tarkemmin sanottuna tätä nipua. Upotetun kaariosan osa näyttää kuitenkin edustavan vanhan Hallstatt D3 -horisontin tyypillistä tyyppiä. Morfologiselta kannalta katsottuna on vertailu fibulaan, joka löytyy Mont Lassoisin elinympäristöstä Vixistä (Côte-d'Or) (Chaume, 2001, pl 8, nro 94). Talletuspaikka: Dijonin arkeologinen museo.

- Epätäydellinen ornitomorfinen fibula (kuva 7, nro 2). Pitkä. : 37 mm.
Jalka päättyy avoimella "ankan päällä", joka kaareutuu kohti kolmen loven kaaria, jotka aiemmin oli täytetty korallilla. Huilujen väliset värit on koristeltu yhdensuuntaisilla hienoilla raidoilla.
Tämä 1997 löytyi Dijonin arkeologisesta museosta, ja tämä fibula muistuttaa kopiota, joka on toistettu R. Bouillerot'n levylle (kuva 7, nro 3), paitsi pään käsittelyssä. Tämä viimeinen yksityiskohta teki väitteen alkuperästään vaikeasta. Dijonin arkeologi G. Grémaud piirsi onneksi myös samat esineet (kuva 7, nro 4). Hänen piirustuksensa fibulan, tarkempia piirteitä vahvistaa, että se on todellakin kopio Couchey.
lpo6dIP4_o
Kuva 7.
Coucheyn kunnasta löydetty alkuhistoriallinen fibula.
1-2. J. -A. Bourgeois del., Dijonin arkeologinen museo;
3. Raoul Bouillerot E.: n käsikirjoituksen jälkeen Bertrand, coll. P. Renard (1920);
4. luonnos Renard-kokoelmasta, piirustus G. Grémaud.

Ornithomorfiset "ankanpääiset" fibulae, todennäköisesti tuotettu Pohjois-Italiassa, ovat levinneet Alppien pohjoiseen ja länteen sekä Itä-Ranskaan (Kruta, 2000: 158). Heidän dating on kuitenkin vaikea määritellä. He kokoontuvat Hallstatt D2 / D3: sta (6. vuosisadan jälkipuoliskosta edellinen myöhään La Teneen (5. vuosisadan eKr.)) (Feugère, Guillot, 1986). Suurin osa näistä säikeistä on todistettu varhaisessa Hallstatt D3 / La Tene A: ssa (5. vuosisadan alkupuolella eKr.) Päivätyissä yhteyksissä, kuten esimerkiksi Camp du Chateau "Salinsissa (Jura), josta on löydetty kaksi yksilöä yhdessä mustakuvioisten ullakkoleikkausten kanssa (Piningre, Ganard, 2004: 252).

Alueellisessa kontekstissa Coucheyn fibulaari liittyy pään käsittelemiseen ja kaarisivujuovien koristeluun Bragny-sur-Saônen (Saône-et-Loire) kopion kanssa% CC3 5. vuosisadan jälkipuoliskolla. BC. J.-C. (Collet, Flouest, 1997, kuvio 3).

Kaksi muuta mallia, tyyppiä "suljettu nokka", ovat samat ominaisuudet keulakoristeiden suhteen: toinen on peräisin Bragny-sur-Saônesta (Feugère, Guillot, 1986, kuva 33, nro 14) ja toinen Chasseyn leiri (Thevenot, 1997, kuva 4).

Sähköinen viite


Jean-Pierre Devaux, " Afrikan vuoren alkuhistoriallinen ympäristö: Julkaisematon tieto 19. vuosisadan lopulla tehdyistä rumpujyrsinnöistä. ja 1900-luvun alkupuolella. Coucheyssa (Côte-d'Or) », Itä-alueen arkeologinen katsaus, osa 56 | 2007, lähetetty 20. helmikuuta 2009, saatavana 16. marraskuuta 2015.

kirjailija


Jean-Pierre Devaux, amatööriarkeologi, 21 rue de la Combette, Domoisin kylä, 21600 Fenay, © Kaikki oikeudet pidätetään.

Linkki alkuperäisiin sähköisiin asiakirjoihin:


https://rae.revues.org/5236

Sijainti +/- 4 metriä.Ota yhteyttä kirjoittajaan
Jaa
Selostaa